Manisa’nın Sorunları Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU’na İletildi

08.04.2015 – Ticaret ve sanayinin aktörlerini bir araya getiren Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nın 8’incisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlenen Şura’da, 81 İlden Oda-Borsa Başkanı, illerindeki ekonomi ile ilgili  en önemli sorunlarını  ve çözüm önerilerini birinci ağızdan hükümete aktardılar.
Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakan ve üst düzey bürokratlar, Türkiye genelindeki 365 Oda-Borsa Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Başkanları, Genel Sekreterler, TOBB Oda-Borsa Akademik danışmanları ve işadamları katıldı.
Demirci Ticaret ve Sanayi Odasını Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet AKKILIÇ ve Meclis Başkanı Gökhan YILDIZEL temsil ettiler.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Manisa’nın en önemli temel sorunları Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil tarafından iletildi. 81 ilden gelen oda ve borsa başkanlarının tek tek söz aldığı şurada Manisa adına söz alan Başkan Erbil, Manisa’nın sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na aktardı.

Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda söz alan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, konuşmasına Başbakan Ahmet Davutoğlu ve şura toplantısına katılan tüm misafirleri 26 Nisan günü gerçekleşecek ve dünya kültür mirası listesinde yer alan, 475. mesir saçım törenine davet ederek başladı.

Tarım başta olmak üzere Manisa’nın ihtiyacı olan ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulması ve mevcut OSB’lerin alanlarının genişletilerek,  enerji  ve arıtma başta olmak üzere tüm  işletimsel  eksiklerinin süratle tamamlanması gerektiğini dile getiren Manisa Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, ‘İl genelimizde sanayide  kümelenme çalışmaları bir an önce başlatılmalıdır. Tarıma dayalı sanayinin ve zeytin, pamuk, üzüm başta olmak üzere endüstriyel tarım ürünlerimizin ekim primlerinin arttırılması ve sofralık zeytin gibi prim kapsamında olmayanlarının da prim destek kapsamına alınması bizler için önem taşımaktadır.  400 milyon dolara yaklaşan tarım ürünleri ihracatı olan Manisa katma değerli ürünlere, özellikle  organik tarım ürünlerine yönelmelidir. Bunun için çiftçimize tarım bakanlığı kanalı ile gerekli eğitimler sağlanmalı ve desteklemeler arttırılmalıdır. Dünyanın en verimli 7. ovası olan Gediz ovasında madencilik faaliyetleri dünya standartlarında olmalıdır. Ovamızın orta yerinde açık sistemle nikel çıkartan maden ve milyonlarca ton sülfürik asit bizim için de gelecek nesillerimiz için de tehlikedir’ dedi.

‘Ulaşım Sorunu’
Manisa’nın ulaşım ve altyapı sorununa dikkat çeken Başkan Erbil, ‘İlimizde ki ulaşım ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi, Manisa’nın dünya şehri olabilmesi için son derece önemlidir. 7 milyar doların üzerinde ki dış ticaret hacmi ile Türkiye’de ihracatta 7. sırada olan ve aynı zamanda yatırım için Avrupa’nın en uygun kenti seçilmiş Manisa, en kısa zamanda yüksek hızlı tren ve İzmir – İstanbul otoyolu projelerinin tamamlanması dört gözle beklemektedir. İzmir ile yani limanlar ile bağlantımızı zaman ve maliyet olarak rahatlatacak olan sabuncubeli tünelleri bizler için çok önemlidir.  İlçelerimizin ana arterlere ulaşım standartlarını yükseltip kolaylaştıracak yol çalışmaları bir an önce yapılmalı ve tamamlanmalıdır’ diye konuştu.

‘Kalifiye  eleman sıkıntısı ve Turizm’
İşsizlikte 2023 hedeflerini bu günden yakalamış olan Manisa’nın, il genelinde ki sanayileşme ile birlikte kalifiye ve teknik ara eleman sıkıntısı üst seviyede olduğunu dikkat çeken Başkan Erbil, ‘Sanayinin talep ettiği iş gücünü yetiştirecek meslek liseleri ve meslek yüksek okulları ve bunların yanı sıra tarımsal  araştırma enstitüleri açılması bizler için önem taşımaktadır. Manisa ekonomisinin tarım ve sanayi sektörlerinden aldığı pay Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasına hizmet sektörlerinden aldığımız pay maalesef Türkiye ortalamasının altındadır. Termal turizm ve inanç turizmi açısından bir çok envanteri bulunan Manisa Spil dağı milli parkı ve endemik bitki örtüsü ile de aynı zamanda kırsal turizm için bir cazibe merkezidir.  Uluslar arası bir fuar merkezi inşaasından başlamak suretiyle Manisa’ da turizm sektörünün mutlaka özel olarak teşvik edilmesi gerekmektedir’ dedi.