Demirci : °C
Dil Seçiniz : TR EN

TOBB'DAN KOBİLERE NEFES KREDİSİ

Tüm Haberler

 

TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ortaklığında hayata geçirilecek olan KOBİ’lere Nefes Kredisi için imzalar, Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde düzenlenen lansman toplantısında atıldı.​

Lansman toplantısına, Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, TOBB, Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirdikleri devrim niteliğinde bir iş için bir araya geldiklerini belirterek, “Reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ’lere nefes olacak bir proje hazırladık. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk” dedi.

İki ay önce bu proje fikrini Başbakan Binali Yıldırım ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konuştuklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “’KOBİ’ler %15 ile %18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ’lere yüzde 10’un altında faizle kredi kullandırmalıyız’ dedik. Sonrasında hemen çalışma başlattık.

Önce TOBB ile 365 oda ve borsamız olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor, bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı.

Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Burada Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin beye ve Denizbank Genel Müdürü Hakan beye yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum.

KOBİ’lere 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ’lere yıllık %9,90 - aylık %0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlayacağız. 3 ay içinde yaklaşık 80 bin KOBİ’mizin derdine derman olacağız. KOBİ’leri faizin altında ezdirmeyeceğiz, KOBİ’lere nefes olacağız”.

Hisarcıklıoğlu, bu proje ile reel sektör ve finans sektörünün el ele vererek Türkiye için ne kadar güzel işler yapabileceğini gösterdiklerini söyledi.

NEFES KREDİSİ KULLANMA ŞARTLARI

  • Cirosu 40 Milyon TL den az ve çalışan sayısı 250 kişiden az olan TOBB Üyesi tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketler faydalanabilecektir.
  • Nefes kredisi üst limiti il ve ilçelere göre 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmek-

dir.Limiti öğrenmek için banka şubesi ile irtibata geçebilirsiniz.

  • Nefes Kredisi ticari nakdi kredidir.Bireysel amaçlı kullanılamaz.
  • Kobiler krediden sadece bir kez yaralanabilir.
  • Nefes Kredisi bankaların daha önce kullandırdıkları kredileri kapaması için kullandırılmaz.
  • Kredi başvuruları bankalar ve KGF (Kredi Garanti Fonu)  tarafından yapılacak değerlendirme sonucu onaya dönüşecektir.
  • TOBB’un  KGF’nin % 85 teminat desteği ile anlaştığı Ziraat Bankası ve Denizbank ara
  • cılığıyla kredi kullanılabilecektir.
  • Kobiler üyesi olduğu Odadan alacağı faaliyet belgesi ile ilgili banka şubelerine giderek

başvuru yapabilecekler.

  • Kredi değerlendirme sürecinde TOBB,Oda ve Borsaların herhangi bir yetkisi yoktur.
  • TOBB Nefes Kredisi başvurusu sırasında,bankaların 250 TL dosya masrafı ve Hazine

Müsteşarlığı’nın kefalet başvuru bedeli ve komisyonu dışında Kobilerden herhangi bir

masraf ve komisyon talep edilmeyecektir.

  • Kobiler yıllık %9,90 ( Aylık % 0,825 ) faiz oranı ile 12 aylık eşit taksitler halinde öde-

meli olarak krediden faydalanabileceklerdir. 

Haber Resimleri