Demirci’de tarım arazisinin payı toplam arazi içinde % 30’lar civarındadır. İlçenin orman ve çalılık arazisi % 50 mertebesindedir. Sulu tarıma uygun arazi miktarının % 5’leri bulmaması sebebi ile Demirci’de tarımsal faaliyetler susuz tarıma ya da minimum su ile yapılabilen zirai ürünlere kaymıştır. Bunların basında hububat, tütün, kiraz, zeytin, antepfıstığı, bağcılık ve elmacılık sayılabilir. Hububat ürünleri yetiştiricileri genelde kendi ihtiyaçları oranında olup, ekonomik olarak kirazcılık ve zeytincilik ön plana geçmiştir. 500.000 ağaçtan oluşan kiraz potansiyeli ile Demirci bir merkez konumundadır, İlçede üretilen NAPOLYON cinsi kiraz, alçak kesimlerde kiraz bittikten sonra çıktığı için yani son turfanda olduğu için üreticilerin yüzünü güldürmektedir. Ekonomik değerinin görülmesiyle yoğun bir şekilde kiraz dikimi yapılmaktadır. Her yıl 100.000 fidan dikildiği gözlemlenmiştir.
Yaklaşık 3 yıl sonra bu kiraz pazarının daha fazla büyüyeceği net bir şekilde görülmektedir. İlçedeki organik tarımdan dolayı Avrupa Birliğince kirazdaki atık madde oranı bulunmadığından, ihracatçının tercih sebebidir. İlçemizde Endüstriyel bitkilerden biride zeytindir. Ürün veren 100.000 ağacın yanında her yıl 50.000 zeytin fidanı dikilmektedir. Demirci’nin Kılavuzlar, Borlu yörelerinde bu ziraat öne çıkmaktadır. Çevre ilçelerde gerek yemeklik üzere gerekse yağının çıkartılması amacıyla zeytin toplanmaktadır. Antep fıstığı mellengeç ağaçlarının asılanması ile üretimi yapılmakta olup yaklaşık 300.000 ağaçtan üretim gerçekleştirilmektedir. Elma, armut, ceviz, kestane, erik, ayva ve kayısı ancak İlçe ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. İlçedeki bütünleşmiş tarımcılığın gelişmesinin önündeki en büyük sebeplerden biride arazilerin miras yolu ile parçalanarak küçülmesinden dolayı gelişmemesidir, rakımı yayla karakteri göstermesi nedeniyle yayla şartlarına uygun özel projeleri uygulamaya konulmuştur. Daha önceki yıllarda halkın umudu haline gelen tütün; kotalar sebebiyle her geçen gün üretim miktarı azalmıştır. Demirci’nin merkez dâhil tüm köylerinde üretilen 60.000 balya tütün su anda çok azalmıştır. Coğrafi yapısının dağlık kıraç olması yönünden kaliteli olan tütünü dağ köylerinde hala üretilmektedir.
Manisa’da organik tarımda ilk sırada gösterilen Demirci ilçesi hedefini büyüterek öncü ilçe olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Organik ürün çiftliklerinin sayısının arttığı ilçede Kaymakam Atila Kantay, Demirci’nin organik gıdanın pazarı olacağını belirtti.
Demirci Kaymakamı Atila Kantay, ilçede organik tarım üretimi çapan çiftlikleri ziyaret ederek organik tarım konusunda yapılan çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulurken, çiftlik sahipleri de Kaymakam Kantay’ı ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundular.
Demirci’ye 3 kilometre mesafede 136 dönümlük alana kurulan Karaoklar Doğal Yaşam, Ekolojik Hayat, Çevre, Organik Tarım, Üretim çiftliği kurucu ortağı
Orhan Aztekin ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İbrahim Duman, Meyve Yetiştirme ve Islahı Uzm. E. Prof. Ali Ünal ve Yalova Bahçe Bitkileri Araştırma Merkez Enstitüsü Sebzecilik Bölüm Başkanı Dr. Gülay Besirli Demirci Kaymakamı Atila Kantay’ı makamında ziyaret ederek organik tarıma dayalı bilgi alışverişinde bulundular.
Ziyarette konuşan Kaymakam Atila Kantay, “Demirci Manisa’ya organik tarımda öncülük yapacak. Demirci ilçemiz organik gıdanın pazarı olacaktır.” dedi.
Demirci’de organik tarıma dayalı yapılan çalışmaların tüm bölgede örnek olacağını belirten öğretim görevlileri de Demirci için yapılan bu çalışmaları yerinde bulduklarını ve Kaymakam Atila Kantay’a da bu tür bir girişimde bulundukları için teşekkür ettiler.