IX.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile 365 oda ve borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanlarının katılımıyla TOBB Konferans Salonu’nda 06.10.2016 tarihinde gerçekleştirildi.
Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akkılıç, Demirci Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Yıldızel,Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hayati Dolman, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Şenol Ürküp, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Haldun Uyar, , Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hoşaf, Gördes Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Demirulus, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Süleyman Oral, Salihli Ticaret Borsası Meclis Başkanı Halil Çöygün, Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Işık, Soma Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı Bakır, Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın ve Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Yavuz Semizler 9’uncu Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Manisa’yı temsil ettiler.
Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Başbakan Binali Yıldırım’a Manisa’nın en önemli temel sorunları Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil tarafından iletildi. 81 ilden gelen oda ve borsa başkanlarının tek tek söz aldığı Şura’da Manisa adına söz alan Başkan Erbil, Manisa’nın sorunlarını ve çözüm önerilerini Başbakan Binali Yıldırım’a aktardı.
Manisa Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil, Şura’da Manisa oda ve borsa başkanları tarafından tespit edilen Manisa’nın öncelikli çözüm beklediği şu sorunları aktardı;
Tüm İlçelerimizin ana arterlere ve yapımı devam eden otoyol ve hızlı tren projelerine bağlantı yolları süratle planlanmalı ve yapımına başlanmalıdır.
Demirci,Gördes, Selendi, Köprübaşı ve Kula İlçelerimiz kalkınmada öncelikli yerler kapsamına alınmalı ve dar bölge teşvik sistemine mutlaka geçilmelidir.
Manisa ovasındaki Tarım arazilerimizin verimliliğinin artmasını sağlamak için Gediz Nehrinin mutlak ıslahı ve tüm ovalarımızın Demir Köprü Barajından kapalı devre ile sulama sistemine geçilmesi bizler için son derece önemlidir.
Tarım ve Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulması acil ihtiyacımızdır. İlimiz için önemli olan beyaz et ihracatı mutlaka desteklenmelidir. Sektörün Uluslar arası rekabeti sağlayacak başta kredi teminatları olmak üzere tüm kolaylıklar sağlanmalıdır. Et ve süt fiyatları için piyasa yapıcı aktörler devletimiz tarafından devreye sokulmalıdır.
Kuru üzüm ve mısırda lisanslı depoculuğa geçilmesi İlimiz ekonomisi açısından son derece önemlidir. Zeytin ve üzüm de satışta KDV yüzde 8’den, yüzde 1’e indirilmeli, okul üzümü kampanyasına mutlaka devam edilmeli ve rekabet kurulunda kuru meyve komisyonu mutlaka kurulmalıdır. Yaş üzümde yeni ülke pazarları açılmalı ve Rusya pazarında eski işlem hacmine dönülmesini sağlayacak adımlar süratle atılmalıdır.
1960’lı yıllarda bile İstanbul ve Ankara’ya haftada üç seferin yapıldığı Akhisar Askeri Havaalanı yeniden sivil uçuşlara açılmalıdır.
İl Genelindeki mevcut tüm OSB’lerimizin tamamlanmasının ve genişlemesinin önündeki bürokratik engeller mutlaka kaldırılmalıdır.
Salihli’ye Gümrük Müdürlüğü, Turgutlu’ya araç muayene istasyonu, yine Salihli ve Kula arasına arsası tahsis edilmiş olan Bölge Trafik Hastanesi kurulmalıdır.
Ticari sicil affı mutlaka geri gelmelidir.
Müstahsilin Bağkur primlerinin kesintilerinin takip yükü tüccarın üzerinden kaldırılmalıdır.
İlimizde özelleştirme sonrasında kurulan GEDİZ Elektrik AŞ’nin gerek hizmet kalitesinde, gerekse alt yapı yatırımlarında yetersiz kalması ve bakanlar dahil yaptığımız tüm görüşmelerden bir netice alınamamasından dolayı mesai saatleri içerisinde 6 saate varan kesintiler sanayi üretimimizde, tarımsal sulamamızda kabul edilemeyecek boyutta zararlara yol açmaktadır. Özelleştirme demek en temel üretim unsuru olan elektrikte sadece kar amacı güden keyfi uygulamalara müsaade etmek anlamına gelmemelidir.
Başbakan Binali Yıldırım’da şurada yaptığı konuşmada, sanayi ve ticaret odası başkanlarının ifade ettiği sorunları şuraya katılan bakanlarla birlikte büyük bir titizlikle not ettiğine dikkati çekerek, "Bunların hepsine çözüm bulmak, ülkemizin ve milletimizin muasır medeniyetler yolculuğunda en önemli paydaşlarından biri olan siz sanayi ve ticaret erbabının önünü açmak, yolunu aydınlatmak, 65. Hükümet olarak bizim en önemli görevlerimizden biridir. Bundan emin olabilirsiniz. AK Parti iktidarı olarak geçtiğimiz 14 yılda hep bunu yaptık. 'Her şeyi biz biliriz, biz yaparız' zehabına kapılmadan, memleketin bütün paydaşlarını, her alandaki sivil toplum kuruluşlarını işin içine dahil etmek suretiyle vatandaşımızın, milletimizin beklediği en uygun, en ideal çözümü üretmeye çalıştık" ifadesini kullandı.