İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

İstihdam seferberliği kapsamında İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında oda ve borsalarda İşkur hizmet noktası kurulması protokolü imzalandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarını belirterek, "Artık oda ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve borsalarımızda İŞKUR'un iş ve meslek danışmanları görev yapacak" dedi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasına "(Türkiye'nin geleceğine sen de bir istihdam sağla) diyorum. Bunu da imkânın ölçüsünde sağla" mesajını verdi. İmza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şunları söyledi: "İşsizlik oranını en kısa zamanda yüzde 10'ların altına indirmemiz lazım. Ülkemizin dinamiklerini çok daha güçlü hale getiremezsek, kendimizi de güvene almış olamayız. Millete inanan hep kazandı. İnanmayan veya miletten korkan kaybediyor, kaybetmeye de devam ediyor. Bu millete daha çok güvenmek ve daha güçlü adımları atmak hem milli ve yerlidir hem de şehitlere borcumuzdur."

Yine 2016’yı bitirmeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ve İŞKUR ile birlikte “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” başlattıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bu seferberlik, Türkiye’de kamu ile özel sektör arasında gerçekleşen en büyük ortak çalışma girişimidir. Bu zamana kadar sadece bir projede olan işbirliğimizi, işgücü piyasasının tamamını kapsama alacak şekilde genişlettik. 81 ildeki Oda-Borsalarımız ve İŞKUR İl Müdürlüklerimiz hızla birlikte çalışmaya başladılar. Nitelikli eleman ihtiyacındaki şirketlerimizle iş arayan kardeşlerimizi bir araya getirdiler. Oda-Borsalarımız İŞKUR il Müdürlüğü oldu, İŞKUR il müdürlükleri Oda-Borsalarımız oldu. İşgücü piyasası için el ele, omuz omuza çalışmaya başladı” dedi.

-İstihdam konusunda yeni bir atılım hamlesi

Şimdi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek yeni bir atılım hamlesi başlattıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, artık oda ve borsaların, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendireceğini ve tanıtacağını ifade etti. “Oda ve Borsalarımız İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak” diyen Hisarcıklıoğlu, imzalayacakları protokolün bu konuya ilişkin olduğunu anlattı. TOBB Başkanı, “SGK İl Müdürlerimizden de bir ricam var. İş dünyasına, KOBİ’lerimize istihdam teşvikleri konusunda rehber olun. Yararlanabilecekleri halde yararlanmadıkları istihdam teşviklerinde onlara yol gösterin. Böylelikle bakanlığımızın tasarladığı politikalar amacına ulaşmış olsun, iş dünyasının yarasına merhem olsun” diye konuştu.

-İstihdam için 3 müjde

İş dünyası olarak istihdamdaki sıkıntıları hem Başbakana hem de Bakana ilettiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, hükümetin de iş dünyasından gelen sıkıntıları ve çözüm önerilerini hızla hayata geçirdiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bakın Başbakanımız 2 Aralık’taki EKK’da açıkladı. İstihdam için 3 müjde verdi. Aralık 2016 ve Ocak-Şubat 2017 aylarında ödenmesi gereken SGK primleri faizsiz olarak Ekim-Kasım-Aralık 2017’ye ötelenecek. Orta ve yüksek teknolojili sektörlerde yeni istihdam sağlayacak işverenlere bir yıl boyunca asgari ücretin yarısı, ikinci yılda ise yüzde 25'i kadar destek verilecek. Başta İşbaşı Eğitim Programı olmak üzere İŞKUR programları ile 500 bin kişi özel sektörde istihdam edilecek.

Şimdi iş dünyası olarak bizim üzerimize düşen nedir? Ülkemizin geleceğine daha çok yatırım yapmaktır. Burada tüm iş dünyasına sesleniyorum. Devletimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız İŞKUR ve SGK, özel sektöre bu kadar destek verirken, özel sektörün önünü açarken, biz de elimizi taşın altına koyalım. Ve buradan iş dünyasına, üyelerimize bir çağrı da bulunuyorum. ‘Türkiye’nin geleceğine sen de bir istihdam sağla’ diyorum. Bunu da imkânın ölçüsünde sağla. İmkânın kısıtlıysa 1 istihdam sağla, imkânın varsa 10 istihdam, 100 istihdam sağla.

İŞKUR işe alacağın kişinin maaşını ödüyor, sigortasını yapıyor. Sana hiçbir maliyeti yok. Gel; işsiz bir kardeşime istihdam sağla, ekmeğini paylaş onunla. Program sonunda bu kişiyi istihdam etmeye devam edersen, SGK işveren payını İŞKUR ödüyor yine. Yani İŞKUR, senin istihdam üzerindeki yükünü azaltıyor. Bakın babanın oğluna yapmayacağını İŞKUR, özel sektörümüze yapıyor. Bize de bundan yararlanmak düşer.

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan da işsizlik dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu, bu sorunun çözümünün toplumun her kesimin iş birliğiyle sağlanabileceğini kaydetti.

İmzalanan protokol ile istihdam artışını hedeflediklerine işaret eden Özkan, TOBB ile iş birliği kapsamında 252 noktada hizmeti vatandaşın ayağına götüreceklerini bildirdi.

İŞKUR'un iş ve meslek danışmalarıyla istihdamın artırılması için elinden geleni yaptığını belirten Özkan, işverenler başta olmak üzere, toplumun her kesiminin de elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, "Oda ve Borsalarda İŞKUR Hizmet Noktası Kurulması Protokolü" Bakan Müezzinoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

Protokolün imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan ve ilgililer katıldı.